Quantcast
Channel: Mänsklig Säkerhet
Viewing all articles
Browse latest Browse all 26

Sextortion – sex som maktmissbruk och korruption

$
0
0

ANALYS Att män missbrukar sin makt och kräver mutor i form av sex är tyvärr ett urgammalt fenomen, världen över. Maktmissbruket som nu betecknas som ”sextortion” har fått ökad uppmärksamhet bland både lagstiftare och korruptionsbekämpare.  I svenskt biståndssamarbete har sextortion nyligen uppmärksammats i en studie i syfte att tydligare åtgärda problemen.

Vad som kan se ut som en ”transaktion” är våldsutövning

Begreppet är sammansatt av orden sex och extortion (utpressning) och företeelsen är så vanligt förekommande i många länder världen över, att det i stort sett blivit normaliserat och utgör en av många aspekter av manligt maktmissbruk. För att en handling ska anses som sextortion måste den som kräver sex erbjuda en gentjänst, till exempel när en lärare ”erbjuder” betyg eller examina om eleven ställer upp med sexuella tjänster. Här skiljer sig sextortion från andra former av sexuellt utnyttjande eftersom det är – eller kan uppfattas som – en transaktion. Transaktionsaspekten där offret egentligen inte borde behöva bidra med sex är viktig då den framställer den utsatta om medskyldig.

Viktigt lyfta fram utpressningsaspekten

Sextortion faller ofta mellan stolarna och är varken bara korruption eller bara könsbaserat våld. Det gör att brottet är svårt att lagföra eftersom det varken faller inom lagstiftningarna för korruptionsbrott eller sexualbrott och det också finns en risk att offret kriminaliseras. Därför blir själva benämningen samt definitionen – som markerar utpressning – mycket viktig,

Problemet är mycket utbrett och drabbar bland andra kvinnliga elever och flyktingar

Kvinna till Kvinna har i vårt arbete i Demokratiska Republiken Kongo och Liberia sett hur lärare regelmässigt krävt sex av kvinnliga elever för att de ska få ut sina betyg. Andra exempel är hur kvinnor på flykt känner sig tvingade att erbjuda sex i utbyte mot mat, husrum och beskydd och hur FN-styrkor i främst Afrika krävt sex av både unga kvinnor och ibland män för att dela ut matpaket.

Gemensamt är att sextortion drabbar redan utsatta och sårbara människor som ofta bara har sina kroppar att erbjuda som betalmedel.

#Metoo i Sverige visade förekomsten av sextortion också här i landet

Även i Sverige kom flera fall av sextortion upp till ytan i samband med metoo-vågen, där det avslöjades hur inflytelserika män inom mängder av branscher hotat att förstöra kvinnors karriärer om de inte gick med på sex.

EBA (Expertgruppen för biståndsanalys) nya rapport om sextortion

Ingen vet heller hur vanligt sextortion är och i rapporten “Sextortion: Corruption And Gender-Based Violence” från Expertgruppen för biståndsanalys (EBA) konstateras att mörkertalet troligen är mycket stort. Ett skäl är att den som utsätts erbjuds något hon är i behov av och hon blir därmed beroende av sin förövare för att få tillgång till detta. Då finns det få anledningar att träda fram och berätta.

Kvinna till Kvinnas erfarenhet är att alla former av övergrepp omgärdas av tystnad, främst på grund av stigma och skam vilket försvårar att lägga ansvaret där det ska vara, alltså hos förövaren. En annan del av problematiken kring frågor om könsbaserat våld är att de som utsätts inte alltid själva definierar övergreppen som sexuellt våld på grund av dennormalisering som är så vanlig när det gäller den här sortens övergrepp.

Offret framställs som medskyldigt till handlingen och det legitimerar det sexuella utbytet. Samtyckesfrågan blir central och som alltid när det handlar om sexuellt våld ifrågasätts trovärdigheten hos den utsatta.

Erkännande av sextortion som en form av korruption kan bidra till att det åtgärdas

Transparency International har nu uppmärksammat sextortion i sin Global Corruption Barometer vilket bidrar till att peka ut förövarna och göra problematiken mer känd. Detta kan också underlätta en mer professionell diskussion med rättsliga aspekter och det bli lättare att förflytta diskussionen om skuld från offer till förövare och utkräva ansvar för handlingen.

Sammantaget görs nu alltså alltmer för att motarbeta sextortion.

För att verkligen komma till botten med problemen krävs givetvis ett helhetsgrepp med stärkande av kvinnors och flickors rättigheter. Ett första steg är att utbilda relevanta sociala och juridiska institutioner som kommer i kontakt med utsatta personer. Det krävs också ofta ökad kompetens om könsbaserat våld bland korruptionsexperter, samt vice versa – mer kunskap om korruption hos personer som arbetar för att motverka sexuellt våld.

Rättsväsendet behöver – vilket för övrigt framhålls i Istanbulkonventionen – uppmärksamma de maktstrukturer som ofta ligger till grund för sexuellt våld och uppmärksamma att det krävs mod för att anmäla en person i maktposition eftersom det också kan medföra reella risker.

Det är också viktigt att offer och deras närstående vet hur man kan anmäla och att anmälan tas på allvar. Det är även nödvändigt med en lagstiftning som adresserar problemet och att ge väsentligt stöd till de som har utsatts.

Det behövs också ett allmänt kunskapshöjande arbete inom utvecklingssamarbetet. Aktörer inom bistånd och utveckling måste ta reda på hur vanligt sextortion är, hur och i vilka situationer det oftast tar sig uttryck och vilka mekanismer som ligger bakom. Här bör det också ingå påverkansarbete för att öka beslutsfattares kunskap kring frågan.

Sextortion som ett led i Kvinna till Kvinnas arbete

Kvinna till Kvinna har börjat prata mer om sextortion i antikorruptionsarbetet tillsammans med våra partnerorganisationer. Det blir då ganska tydligt att många inte är medvetna om att sextortion också räknas som en form av korruption. Men ju oftare vi pratar om någon form av maktmissbruk och övergrepp, ju fler rapporter får vi som handlar om just detta, så med tiden hoppas vi få grepp om omfattningen av problemet.

Den stora majoriteten av förövarna är män och det måste också tydliggöras. De kvinnorättsorganisationer som redan arbetar med att motverka våld mot kvinnor och besitter stor kunskap i frågorna, ligger närmast till hands för att arbeta mot sextortion. Det behövs expertis som inte utsätter de inblandade för fara genom ogenomtänkta insatser. Detta blir då ytterligare en uppgift för kvinnorättsorganisationerna som redan idag är underfinansierade.

Maktanalysen för att synliggöra övergrepp och maktmissbruk är avgörande, på samma sätt som i allt arbete mot könsbaserat våld. Det handlar framförallt om att en bredare jämställdhetskompetens över lag behövs hos alla aktörer. Den systematiska bristen på jämställdhet och dess konsekvenser för olika samhällen och kontexter måste synliggöras, inte minst ur ett rättighetsperspektiv.

Rapporten om sextortion från EBA är viktig eftersom den belyser ännu en av många aspekter av kvinnors erfarenheter och upplevelser som alltför ofta saknas i samhällsdebatten.

Foto: Viktor Gårdsäter

Petra Tötterman Andorff
Generalsekreterare Kvinna till Kvinna.

Vill du skriva en text där du kommenterar, diskuterar eller kritiserar detta inlägg? Kontakta ämnesansvarig redaktör.

Redaktör: Gerd Johnsson-Lathamklimat och säkerhetkvinnor, fred och säkerhet.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 26

Latest Images